Vánoční trendy roku 2020 – co bude letos „in“?

Vánoce se už nezadržitelně blíží. Tento rok zatím přesně nevíme, jak budou vlivem neustále se měnících „covidových“ nařízení vypadat, jedna věc je však jistá – trendy, ve kterých se letos nejkrásnější svátky ponesou. Využijte proto času, který teď máte k dispozici, a začněte se pomalu, ale jistě věnovat jejich přípravě. Přinášíme aktuální tipy roku 2020, kterými se můžete nechat inspirovat. Co je tedy tzv. in?

 DSC_0444

Zdroj: Lucie Bartáková

Návrat k tradicím

Milovníky klasických Vánoc jistě potěší, že žádné exotické výstřelky nás letos nečekají. Naopak – kvůli současné situaci kolem pandemie se stále častěji vracíme do vzpomínek, do starých dobrých časů, kdy všechno bylo snazší. Nostalgie tak zavládne i v oblasti vánočních dekorací. Ananasy a plameňáky, které jsme na stromeček věšeli v minulých letech, vystřídají slaměné, dřevěné či háčkované ozdoby. Nebojte se využít ani přírodní materiály, jako ozdoby z ořechů, plátky ovoce či pečené cukroví, které celé výzdobě dodají další rozměr, a sice nádhernou vůni.

 DSC_0441

Zdroj: Lucie Bartáková

 Nestárnoucí barevná kombinace

Ještě loni designéři vsázeli na netradiční barvy, ale letos se víc vrací ke klasice a střídmosti. Bytové dekorace v podobě stromečků, domečků, andělů, sobů, sněhuláků, ozdob tak vybírejte v tradiční bílé barvě či v nesmrtelné kombinaci červené, zlaté a tmavě zelené, kterou letos ještě doplňuje temně modrá. Ani vánoční světýlka nebudou nijak hýřit barvami, a to právě z toho důvodu, aby krásně doplňovaly barvu noční oblohy – zlaté a bílé světelné řetězy budou v kombinaci s ní vypadat jako hvězdy a vykouzlí tak tu správnou slavnostní a zároveň magickou atmosféru, která k Vánocům patří.

 DSC_0435

Zdroj: Lucie Bartáková

 Udržitelnost

Velkým tématem se pro letošní Vánoce stává udržitelnost. S jedním nebo dvěma dárky pro děti byste ale asi doma nezabodovali, proto alespoň popřemýšlejte nad tím, jak věci – nejen pro ně – zabalíte, abyste vyprodukovali co nejméně odpadu. Při balení dárků pro kamarádku, kolegyni či maminku popusťte uzdu fantazii a kreativitě a namísto klasického balicího papíru využijte třeba staré noviny, zbytky tapety na zeď nebo vypadané stránky z knížky. Chcete-li být opravdu originální, pak vyzkoušejte japonskou metodu zvanou furoshiki, což je balení za pomoci speciálních látek. Namísto stužky pak k doladění použijte třeba jehličnatou větvičku, kůru ze stromu nebo upečené cukroví. Uvidíte, že takto zabalené vánoční dárky udělají radost nejen životnímu prostředí, ale i vašim blízkým!

Ať už Vaše Vánoce budou jakékoliv, hlavně si je užijte v klidu a pohodě!
Šárka a tým Ne-vinné dárky