Vánoční přípravy bez stresu? Víme, jak vše zvládnout v klidu a pohodě!

Vánoce už pomalu, ale jistě klepou na dveře. Díky současné situaci má spousta z nás dostatek času se jejich přípravám věnovat naplno a s dostatečným předstihem. I tak se ale najde řada lidí, kteří si toto období zrovna dvakrát neužívají a podléhají zbytečnému stresu, Jak si advent i celé Vánoce vychutnat v klid a pohodě?

 lucerny_4obdobi_1

Zdroj: Lucie Bartáková

Plánujte

S Vánocemi je spjata spousta věcí od pečení cukroví přes nákup vánočních dárků, až generální úklid a výzdobu bydlení. Mnozí z nás tak podlehnou pocitu, že to zkrátka všechno nemůžeme stihnout. Stačí si ale jen všechno dobře naplánovat, vždyť nemusíte dělat úplně všechno najednou. Hezky si sepište, kdy začnete s aranžováním vánočních dekorací, kdy pořídíte stromeček, kdy vyrazíte na nákupy, kdy se vydáte pro kapra. Nebuďte na všechno sama a do příprav zapojte celou rodinu.

 DSC_0205

Zdroj: Lucie Bartáková

Neusilujte o dokonalost

Nesnažte se být dokonalá, nenakládejte si na sebe zbytečně moc a nemějte příliš velká očekávání. Opravdu nemusíte péct patnáct druhů cukroví nebo vygruntovat celý dům od sklepa až po střechu, aby vaše Vánoce byly krásné. Šetřete s vaším časem a naučte se dělat drobné ústupky a kompromisy. Netrapte se tím, že jste nestihla umýt okna nebo že sousedi mají hezčí venkovní výzdobu. Zaměřte se jen na to, co je opravdu důležité.

Zastavte se

Najděte si čas na odpočinek. Zastavte se a zapalte vonnou svíčku nebo františka, udělejte si svařák, pusťte si klasické vánoční filmy a užívejte si příjemnou atmosféru a všechnu tu magickou krásu kolem. Věnujte adventní čas setkávání s vašimi blízkými a přáteli, s nimiž jste se dlouho neviděli. Radost jim můžete udělat i nějakým drobným vánočním překvapením – originální kosmetická sada nebo třeba křehký anděl patří k evergreenům mezi dárky, se kterými nikdy nešlápnete vedle.

viptalisman_154326

Zdroj: Lucie Bartáková

Dodržujte tradice

Vánoce dýchají specifickou atmosférou. K ní bezesporu přispívají i různé tradice, které se v adventním čase dodržují. V našich končinách patří k těm klasickým krájení jablka, lití olova či pouštění lodiček z ořechů. Může to být ale i cokoli jiného, co s rodinou společně podnikáte a co vám dělá radost – třeba procházka svátečně vyzdobeným městem, sledování oblíbených pohádek nebo poslouchání koled. Ctění tradic přináší do rodiny klid a mír, tak na jejich dodržování nezapomínejte.

Krásné prožití vánočních svátků přeje
Šárka a tým Ne-vinné dárky