Svátek zamilovaných napříč kontinenty – kde ho slaví ve velkém a kde ho zakázali?

Svatý Valentýn už pomalu, ale jistě klepe na dveře. Patron všech zamilovaných však nemá všude zrovna na růžích ustláno. Bojovat musí se zažitými předsudky, tradicemi a někde dokonce i se zákony.

 

14. únor nebo 1. máj?

I u nás budí tento svátek rozporuplné reakce. Jedni ho vnímají jako čas romantických gest, jiní v něm vidí především trik obchodníků, jak z lidí vymámit peníze mezi obdobím Vánoc a Velikonoc. Češi si potrpí na své tradice, proto upřednostňují spíš první máj než Valentýn. „Přivandrovalec“ z anglosaského světa se tady tak prosazuje jen velmi pozvolna. I přesto, že ho u nás slaví jen zhruba čtvrtina lidí, celkové útraty za dárky z lásky šplhají do závratných výšin dvou miliard korun. A co se nakupuje? Na předních příčkách samozřejmě dominují květiny, mezi nejoblíbenějšími dárky pro muže pak figurují čokolády.

 DSC_0126

Zdroj: Lucie Bartáková

Dárky jen pro muže, hromadné svatby, striktní zákony

Zatímco u nás bývají obdarovávány hlavně ženy, v Japonsku či Jižní Koreji se 14. únor točí výhradně kolem mužů. Dámy si musí na „svůj“ svátek a dárky počkat do 14. března, na který připadá tzv. White Day. Na Filipínách považují den svatého Valentýna za ideální datum na svatbu. Konají se tady tak hromadné veselky, na nichž si své „ano“ řeknou klidně i stovky párů. Jestliže máte všudypřítomných rudých růží a červených srdíček plné zuby, vypravte se do Saúdské Arábie. V muslimské zemi nemá tento „křesťanský svátek Západu“ své místo, dokonce ho oficiálně zakázali zákonem. Abyste u žádného prodejce nenakoupili typické romantické symboly, jsou v pohotovosti policejní hlídky, které na dodržování opatření dohlíží.

 DSC_0130

Zdroj: Lucie Bartáková

Kde "být single" nevadí?

Pokud si myslíte, že 14. únor se týká pouze zamilovaných, pak vás rychle vyvedeme z omylu. Například ve Finsku či Estonsku ho vnímají hlavně jako svátek přátelství, kamarádi si tak mezi sebou vyměňují nejrůznější drobnosti pro radost či přáníčka s blahopřáním. A třeba v Bulharsku zároveň se svatým Valentýnem oslavují i svatého Trifona, patrona vinařů. Co to tedy zkusit po jejich vzoru a přiťuknout si dobrým vínem s někým, koho máte rádi? 

Šárka a tým Ne-vinné dárky