Originální aranžované lucerny aneb celoroční dekorace

Lucerny patří k oblíbeným bytovým dekoracím. Jsou moderní a přitom neuvěřitelně univerzální, hodí se do jakéhokoli interiéru a parádu udělají i venku na zahradě, balkonu, terase nebo u vchodových dveří. Nápadů, jak si je můžete zpestřit, je plný internet. Někdy ale jen stačí zapojit vlastní fantazii a dát prostor svojí kreativitě.

 

Jaro

K jaru neodmyslitelně patří květiny, především pak křiklavě žluté narcisy a pastelově zbarvené tulipány, které se staly jakýmsi symbolem tohoto ročního období. Květiny ale nemusí skončit jen ve váze, zkuste je použít jako netypickou ozdobu luceren. Volte ale spíš skromnější rostlinky, které nepotřebují tolik vody, třeba sukulenty nebo kaktusy. Použít ale klidně můžete i květiny umělé, které jsou dnes prakticky k nerozeznání od těch živých. S jarem jsou spjaty také Velikonoce, tak proč z lucerny nevytvořit také originální velikonoční bytovou dekoraci? Doplňte ji malovanými vajíčky, zajíčky, kuřátky, květinovými věnečky a postavte ji na slavnostní stůl nebo na okenní parapet.

 lucerny_4obdobi_2

Zdroj: Lucie Bartáková

Léto

Lucerny se postarají o krásnou letní atmosféru. I když si letos nedopřejete dovolenou u moře, můžete si trochu moře a typické prázdninové pohodové nálady přinést k sobě domů. Slunce, pláž a moře vám budou připomínat lucerny vyšperkované těmi správnými letními „artefakty“. Písek, mušle, hvězdice, bytové dekorace v námořnickém či Provence stylu – to vše vykouzlí dokonalé prázdninové zátiší. Taková lucerna se bude skvěle vyjímat i na zahradě, kde ji můžete postavit na terasu nebo zavěsit na  pergolu.

 lucerny_4obdobi_3

Zdroj: Lucie Bartáková

Podzim

S pošmourným a sychravým počasím potřebujeme ve svém interiéru kousek, který nás zahřeje na těle i na duši. Nejkrásnější podzimní idylku vykouzlí voňavé svíčky, světýlka, lampionové řetězy a lucerny. A právě ty posledně jmenované můžete pomocí několika fíglů proměnit na bytovou dekoraci, která v interiéru okamžitě upoutá pozornost. Využijte neuvěřitelné rozmanitosti, kterou podzim nabízí, a naaranžujte do luceren šišky, pestrobarevné listy, žaludy, tykve, mini dýně, ořechy či zralá jablka. Prodlužující se podzimní dny se hned stanou o něco příjemnější.

 lucerny_4obdobi_1

Zdroj: Lucie Bartáková

 Zima

Lucerny má většina z nás spjaty hlavně se zimním obdobím, často je totiž vnímáme hlavně jako typickou vánoční dekoraci. Jen těžko si lze tento čas představit bez teplého plamínku svíčky. Avšak z lucerny snadno vytvoříte i krásné zimní aranžmá, které bude dokonale vévodit obývacímu pokoji nebo jídelně. Uplatnění ale najde i v exteriéru, avšak v tom případě se poohlédněte raději po plechových lucernách, které „ustojí“ i nepříznivé počasí a odolají větru, dešti, sněhu. A čím si tento kousek ozdobit? Dobře vám poslouží jehličí, nejrůznější vánoční dekorace, jako ozdoby, falešný sníh, girlandy, hvězdičky, vločky, betlémy, andělé nebo světelné řetězy.

Tak užívejte si krásu luceren celoročně!
Šárka a tým Ne-vinné dárky