Jak jednoduše a levně vykouzlit interiér ve stylu Provence

Provence styl, který se inspiruje francouzským venkovem, je jako dělaný pro všechny romantické duše a milovníky elegance a jednoduchosti. Čiší z něj klid a pohoda. Jak vdechnout i vašemu interiéru trochu toho pravého a nefalšovaného jihofrancouzského šarmu a nezruinovat přitom váš rodinný rozpočet?

 provence styl

Zdroj: Lucie Bartáková

Nebojte se barev

Oblast Provence je velice pestrá – jen si představte ta fialová levandulová pole, lány žlutých slunečnic, bujnou vegetaci, venkovské pobřeží. Není proto divu, že tento styl miluje barvy. Provence dekorace tak nejčastěji seženete v odstínech fialové, která se dobře kombinuje s neutrální bílou, šedou, béžovou nebo smetanovou. Chybu neuděláte ani s pastelovými a tlumenými odstíny žluté, modré nebo zelenkavé.

 

Vsaďte na přírodní materiály

Pokud jde o materiály, vsází Provence styl na ty přírodní. Největší oblibě se těší dřevo, které je prostě nadčasové, dále kámen, kov a keramika. Nábytek může být klidně i oprýskaného vzhledu nebo s lehkou patinou, škrábanci či drobnými ťuknutími, která interiéru dodávají na autenticitě. Pro originální dekorace se můžete stavit třeba na zahradě, odkud si odneste kovové konvičky nebo květináče.

 provance_2

Zdroj: Lucie Bartáková

Kouzlete s detaily

Důležitou úlohu sehrávají bytové dekorace, pro které je typická propracovanost a jistý nádech nostalgie. O tu správnou atmosféru se postarají masivní kovové lucerny, které můžete postavit třeba na schody, k oknu nebo na komodu. Chybět nesmí ani srdíčka, andělé, vázy nebo květináče. V kuchyni udělají parádu keramické doplňky, třeba hrníčky postavené na poličce nebo dekorace na zeď v podobě prkýnek. Místnost krásně zjemní a oživí textilie v podobě ubrusů, prostírání či závěsů s romantickými květinovými vzory levandulí, růží nebo slunečnic.

 provance_3

Zdroj: Lucie Bartáková

Méně znamená více

S množstvím bytových doplňků to ale nepřehánějte a pečlivě přemýšlejte o každém kousku. Snažte se zachovat vkusnost, na kterou Provence styl dbá. Ačkoli je zdobný, rozhodně není přeplácaný, klade totiž důraz na vzdušnost a volný prostor. Tak dejte si záležet a vykouzlete si místo, kde se budete cítit příjemně!

Přejeme krásné bydlení nejen ve stylu Provence
Šárka a tým Ne-vinné dárky