Den matek – kde se vzal, proč se slaví a jaký dárek mamince vybrat?

Laskavá, trpělivá, milující, starostlivá, podporující, silná, obětavá. Jen těžko se dají vyjmenovat všechny charakteristiky, kterými maminky oplývají. To ony nám vždycky byly nablízku, smály se s námi, když nám bylo dobře, plakaly, když nám život dával zabrat. A kdyby to šlo, vzaly by na sebe všechnu naši bolest i trápení. Kdy jindy bychom se jim tedy poklonit, než právě na Den matek?

Zdroj: Lucie Bartáková  

První zmínky už ve starověku

Kořeny tohoto svátku můžeme hledat dokonce už ve starověku, kdy se uctíval kult plodnosti a mateřství. Od 16. století je pak známá anglická tradice zvaná „Mothering Sunday“, neboli „Mateřská neděle“. V té době spousta chudých lidí sloužících v bohatých domácnostech dostávala volno, aby mohli zajet domů navštívit svoje nejbližší. Avšak Den matek tak, jak ho známe dnes, vznikl ve 20. století v USA. Prosazovaly ho bojovnice za rovnoprávnost. Celonárodní svátek nakonec v roce 1914 uznal prezident Woodrow Wilson, a tak se druhou květnovou neděli začal slavit. U nás se „uchytil“ od roku 1923, a to hlavně zásluhou dcery T. G. Masaryka Alice. V dobách komunismu ale neměl na růžích ustláno, byl považován za nežádoucí, a tak se „ztrácel“ ve světle bohatých oslav Mezinárodního dne žen.

Od Česka přes Japonsko až po Kanadu

Na maminky myslí celý svět, oslavují je v 80 různých zemích, a to dokonce i napříč náboženstvími. A přesto, že myšlenka zůstává všude stejná, den, kdy se maminkám vzdává hold se různí. U nás jde o druhou neděli v květnu, letos tedy Den matek připadl na datum 9. května. Podobně je tomu i v dalších zemích – od Slovenska, Rakouska a Německa, přes Indii, Keňu, Japonsko až po USA. V arabských zemích v Severní Africe a na Blízkém východě pak mají maminky svůj den 21. března, v Polsku 26. Května a v Indii, Mexiku či Singapuru 10. května.

 

Zdroj: Lucie Bartáková  

Jak říct „děkuju“

Jaký dárek mamince vybrat? Chybět pochopitelně nesmí květiny jako růže, tulipány, či karafiáty. K nim věnujte i nějakou drobnou sladkou pozornost, třeba v podobě čokolády. Vedle nešlápnete ani s klasickými dárky pro ženy, tedy se šperky, parfémy nebo dekoracemi v podobě andělů. Stylový „kousek“ pak představují květinové dárkové krabičky – kvJETOboxy, které si můžete nechat naaranžovat podle vašeho přání. Kromě hmotných dárků můžete vaší mamince věnovat i společně strávený čas anebo jí dopřát odpočinek tím, že přiložíte ruku k dílu a obstaráte péči o domácnost. Nebo ji jenom obejmete a dáte jí pusu. Je to na vás – hlavně na ni nezapomeňte!

Šárka a tým Ne-vinné dárky