Takto voní zima – představujeme nejkrásnější vůně pro váš domov

Čich je jeden z našich nejdůležitějších smyslů. Vůně v nás vyvolávají emoce a naplňují náš domov příběhy, dovedou nás vrátit zpátky do dětství nebo nám připomenout někoho blízkého. A taky nám umí zvednout náladu, což se teď, v blížícím se zimním období, bude hodit dvojnásob. Jakými vůněmi tedy zútulnit a zahřát váš interiér?

 

Bez svíček to nepůjde

Nejjednodušeji provoníte domov svíčkami, které zasadíte do svícnů či luceren. Stačí jen zvolit tu správnou vůni, na zimu se nemusíte bát výraznějších, například dřevitých či kořeněných tónů. Skvěle fungují také typické vánoční vůně, které vás vrátí do dob, kdy jste nejkrásnější svátky ještě neměli spojené se stresem a shonem, ale s vůní vanilkových rohlíčků, jehličí nebo sušených pomerančů a jablek. Sáhněte proto po svíčkách, které vám toto období připomenou – s vůní vanilky, skořice, hřebíčku nebo čokolády.

 DSC_0334

Zdroj: Lucie Bartáková 

 

Vůně z kuchyně

Nevlídné zimní počasí a krátké dny můžete strávit také v kuchyni. Rozpalte troubu, vytáhněte uskladněné zásoby zavařenin, sušeného ovoce, marmelád a ořechů a pusťte se do pečení sladkých dobrot. Kromě chuťových buněk potěšíte i ty čichové, protože vůni čerstvě napečeného štrúdlu, koláčů nebo cukroví se nic nevyrovná. Pokrmy můžete servírovat na stylových tácech, které se stanou krásnou dekorací vašeho interiéru.

DSC_0186

Zdroj: Lucie Bartáková 

 

Na maličkostech záleží

Pošmourné zimní dny neposkytují moc důvodů k úsměvu, proto je potřeba hledat radost v maličkostech. Přesně tak, jak to dělají Dánové, kteří patří k nejšťastnějším lidem světa. Snad proto, že vynalezli svůj vlastní recept na štěstí, který můžete znát pod pojmem hygge. Jeho smysl tkví v tom, že se naučíte radovat z úplně obyčejných všedních věcí a budete si užívat každou chvíli. Zachumlejte se tedy do deky, pusťte si film nebo si přečtěte knížku, do hrníčku si připravte lahodný čaj, sladké kakao nebo „nasávejte“ chuť a vůni svařáků a punčů. Zkrátka si vychutnávejte pohodovou atmosféru se vším všudy.

Šárka a tým Ne-vinné dárky 

 

Mohlo by se vám líbit:

Bydlení s dotekem přírody – zařiďte si doma oázu klidu!

Dárky mezi květinami – jedinečný kvJETObox na trhu